Látogatást tett Magyarországon a CEEPUS főtitkára

2024.04.08.

Hír | Felsőoktatás

A CEEPUS soros elnökségét a 2023-2025-ös időszakban Magyarország tölti be. Ennek kapcsán hazánkba érkezett Michael Schedl főtitkár, a program központi koordinálását ellátó bécsi Központi CEEPUS Iroda képviseletében.

A kétnapos látogatás során Michael Schedl egyeztetéseket folytatott Dr. Hankó Balázs innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttoktatásért felelős államtitkárral a Kulturális és Innovációs Minisztériumban (KIM), továbbá a program magyarországi megvalósításáért felelős Tempus Közalapítvány (TKA) munkatársaival.

Az április 4-ei megbeszélésen szó esett a program sajátosságairól, kiemelt jelentőségéről Magyarország és a régió számára. Beszéltek a magyar elnökség prioritásairól, az innovációról, az oktatók szerepéről és a nemzetközi közös képzésekről. A program lényeges szerepet játszhat a nyugat-balkáni integrációban is. A főtitkár látogatásának fókuszában a magyar elnökség záróeseményeként megrendezendő Miniszteri Vegyes Bizottsági ülés előkészítése volt, amelyet várhatóan Budapesten tartanak 2025-ben.

A tárgyalás során a főtitkár kiemelte, hogy Magyarország alapító tagként 1993 óta mindig is jelentős szerepelt vállalt a CEEPUS programban. Hazánk elkötelezettsége most abban is megnyilvánul, hogy Ausztriával megegyezően évente 1400 ösztöndíjhónapot biztosít a beutazó hallgatók és oktatók fogadására, amely a programban a legmagasabb felajánlás. Ennek érdekében a KIM a korábbi hazai forrásokat több mint háromszorosára emelte. Magyarország a programban egyedülálló módon esélyegyenlőségi támogatást biztosít a kiutazó hallgatóknak, amely az utazási támogatással kiegészülve jelentős segítséget nyújt azoknak, akik pénzügyi akadályok miatt nem tudnának nemzetközi tapasztalatszerzésben részt venni.

A Tempus Közalapítvány kiemelkedően aktív szerepet játszott a CEEPUS IV. szakaszának előkészítésében, amely 2025-ben, a magyar elnökség idején lép hatályba, és amely legalább 2032-ig biztosítja a program jövőjét. Michael Schedl továbbá megbeszélést folytatott Bodrogi Richárddal, a Tempus Közalapítvány főigazgatójával és munkatársaival a CEEPUS program hazai megvalósításáról és a jövőbeli tervekről.

További információ a CEEPUS programról és Magyarország soros elnökségéről.

Fotók: 1. kép: Kulturális és Innovációs Minisztérium, 2. kép: Tempus Közalapítvány

Utolsó módosítás: 2024.04.29.