Ünnepeljük közösen az uniós értékeket: közeleg az Európa-nap!

2024.04.08.

Rendezvény | Sport, Ifjúság, EU, Szakképzés, Felnőtt tanulás, Köznevelés, Felsőoktatás

Május 12-én a Szabadság téren várnak mindenkit ingyenes programokkal, koncertekkel és a hagyományos futóversennyel!

Európa egységét és az uniós csatlakozásunkat ünnepeljünk!

Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én tette közzé nyilatkozatát egy addig ismeretlen politikai együttműködésről. Az úgynevezett Schuman- nyilatkozatban felvázolt ambiciózus terv a hosszú távú békét volt hivatott biztosítani a háború utáni Európában. Ezzel a nyilatkozattal vette kezdetét az az integrációs folyamat, amelynek eredményeképpen létrejött az Európai Unió.
Ezt az évfordulót szinte közvetlenül megelőzi Magyarország uniós csatlakozása, mely 2004. május 1-én lépett hatályba. 

Az Unió egységének és hazánk csatlakozásának évfordulóját minden évben a május 9-i dátumhoz legközelebb eső vasárnap ünnepeljük, idén május 12-én.

Színes programok várják a kicsiket és nagyokat!

A Szabadság térre látogatókat hagyományosan ingyenes családi és gyermekprogramok, koncertek, EU-s információk várják. A rendezvény elmaradhatatlan része az akadálymentes, belvárosi futóverseny, amin az előző években is rengetegen mérettették meg magukat. A teljesíthető táv hosszát Magyarország EU-hoz való csatlakozásának aktuális éve határozza meg, ez idén 20 kilométert jelent! 

A tavalyi évhez hasonlóan idén is rajthoz állnak a Tempus Közalapítvány csapatai! 
A "20 év- 20 km" Eu-s futás részletei elérhetőek az Európai Bizottság - Magyarországi Képviseletének oldalán.

Játékok, kérdések és meglepetések

A Tempus Közalapítvány standja idén is várja az érdeklődőket, akik mindent megtudhatnak a TKA által koordinált programokról. A látogatók számára interaktív játékokkal is készülünk, melyek során kiderül, hogyan szerezhetnek életre szóló élményeket az Erasmus+, az Európai Szolidaritási Testület, a DiscoverEU, a CEEPUS, az Államközi Ösztöndíjak, az Europass és az Eurodesk segítségével!

Ilyen volt a 2023-as rendezvény az Erasmus+ futócsapat szemével: "A közös cél összeköt és magával ragad" - Így ünnepeltük az Európa-napot Erasmus+ | Tempus Közalapítvány (erasmusplusz.hu)

Várunk minden érdeklődőt május 12-én, a Szabadság téren, a Tempus Közalapítvány standjánál!

Utolsó módosítás: 2024.04.25.