Így zajlott a Kalandra fel! Külföldi élmények találkozója

2024.04.15.

Hír | Ifjúság, Felsőoktatás

Április 12-én a Tempus Közalapítvány Kalandra fel! című eseményével nyitotta meg az Európai Ifjúsági Hetet.

Április 12-19. között zajlott az Európai Ifjúsági Hét, amelynek keretében Európa-szerte fiataloknak szóló események valósultak meg. Az első napon szerveztük meg a Kalandra fel! – Külföldi élmények találkozóját, amely a tematikus hét magyar nyitóeseménye volt.

A programra részben olyan fiatalok jelentkeztek, akik már korábban részt vettek valamelyik nemzetközi mobilitási programban: 

De az eseményről nem hiányozhattak azok a fiatalok sem, akik még csak most ismerkednek ezekkel a lehetőségekkel. 

A találkozó helyszíne a Budapesti Európai Ifjúsági Központ volt, ahol 38 fiatal gyűlt össze péntek délután. 

A programot Bodrogi Richárd, a Tempus Közalapítvány főigazgatója nyitotta meg, és köszöntőjében hangsúlyozta a fiatalok aktív társadalmi részvételének fontosságát, valamint az európai mobilitási programok, illetve a különböző nemzetközi projektek szerepét ennek ösztönzésében.

A délután folyamán a résztvevők megoszthatták egymással saját nemzetközi élményeiket, személyes történeteken keresztül megismerhették a felmerült kihívásokat, sikereket és mindazt a sok-sok tapasztalatot és tudást, amivel a kinti időszak alatt gazdagabbak lettek: önismeretük fejlődött, magabiztosabbak, nyitottabbak és elfogadóbbak lettek. A történetmesélés megadta a jó hangulatot, egy rövid időre mindenki egy „képzeletbeli utazás” részese lehetett. A külföldi kalandokról és a tapasztalati úton szerzett ismeretekről szóló, első kézből elhangzott élménybeszámolók arra inspirálták a fiatalokat, hogy a jövőben minél több mobilitási lehetőséget kipróbáljanak, vagy éppen belevágjanak életük első nagy kalandjába.

Ehhez segítséget kaptak a Tempus Közalapítvány munkatársaitól is, akik ismertették a mobilitási programokat és válaszoltak a felmerülő kérdésekre. Emellett bemutatkozott az Eurodesk ifjúsági információs hálózat is, amelynek partnerszervezetei tájékoztatást nyújtanak a nemzetközi mobilitási lehetőségek iránt érdeklődő fiataloknak.

Utolsó módosítás: 2024.04.26.